RSS

Oyun Arayışları

Terzi kendi söküğünü dikemezmiş. Öğretmen olmama rağmen klasik bir kaç oyun dışında yaratıcı, öğretici oyun arayışına girdim. Yağ satarım bal satarım, küçük aslancık da güzel tabi ama...İşte farklı olsun, yeni olsun, yeni zamana uygun olsun diyerek bugün sen uyurken nette tarama yaptım. Çocuk gelişimi kitabı ve aktivite kitabı sipariş verdim, epey de oyun taradım.

İşte uzun bir liste:
0-6 ay arası yapılacak etkinlikler
Gün boyunca bebekle iletişim halinde olunmalıdır.Bebekler bu dönemde konuşmuyor diye yetişkinlerin de bebekle konuşmayacakları anlamı çıkarılmamalıdır. Bebeği dinleyin ve onunla konuşun.
Çıkardığı seslerin, yaptığı hareketlerin anlamını çıkarmaya çalışın, tekrarlayın.
Bu dönemde iletişim sözel değildir. Ağlayarak, gülerek de sizle konuşur.Bebekler annenin sesini duymaktan hoşlanırlar. Annenin ses tonu uyaran görevi görmektedir. Bebekler annenin sesindeki duyguları fark ederler. Bu nedenle onlarla sürekli konuşun, şarkı söyleyin.Gülüşlerine ve seslerine istekle cevap verin. Nereye baktığını, ne yaptığını anlatın. Dokunduğunuz ve ona getirdiğiniz nesneleri isimlendirin. Bu dönemde sizi dinlediği ve duyduğu için ilerde konuşmaya başladığında dil gelişimi etkilenecektir.Bebeğin önünde çıngırağı sallayın. Siz sallarken bebek ses çıkarıyor mu bakın. Ses çıkardıkça siz de sallamaya devam edin. Bunu başka ses çıkaran oyuncaklarla da yapabilirsiniz.Ağlama isteklerini belirttikleri en önemli araçtır. Bazen tüm ihtiyaçları karşılandığı halde bebekler ağlamaya devam edebilirler. Bunun çok çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin, bazen bebekler aşırı uyarıldıkları ve çok enerjileri oldukları için de ağlayabilirler. Bu ağlamalar 3. ayda azalacaktır. Sabırlı olmak gerekebilir. Bebek ağlarken çeşitli yollar denenebilir. Örneğin, odanın içinde ileri geri dolaşılır, sırtı sıvazlanır, veya yumuşak müzikle rahatlatmaya çalışılır. Neyin o bebeği en iyi rahatlattığını bulmak zaman alabilir.
0-6 YAŞ ETKİNLİK ÖRNEKLERİ
1-3 ay arası yapılacak etkinlikler
Bebeğin çıkardığı sesleri taklit edin. “ahh”diyorsa siz de “ahh”deyin. Böylece bebekle karşılıklı konuşmuş olursunuz. Bu bebeğin konuşmayı öğrenmesinin başlangıcıdır.
Böylece karşılıklı konuşulacağını erkenden öğrenir.Bebekle tane tane, vurgulamalar yaparak konuşun. “Şimdi bezini değiştirelim.”gibi. Basit cümleler kullanın. Basit cümleler gramerini geliştirmesine yarar. Yüksek ses dikkatlerini çeker. Tekrarlar bebeklerin kelimeleri anlamalarına yarar. Bu nedenle kendinizi tekrarlamaktan korkmayın. Şarkılar, kafiyeli tekerlemeler söyleyin. Bunlar dildeki sesleri tanımalarına yardımcı olacaktır.Yumuşak, hafif müzikler bebeği rahatlatır. Sık sık müzik dinletin.Bebeğin konuşmasını karşılıklı sohbet olarak değerlendirin. Ses çıkardığını duyduğunuzda siz de tekrar edin, onun tekrarlamasını bekleyin. Bu şekilde tonlamayı, hızı ve karşılıklı konuşmayı öğrenir. Ayrıca onu dinlemenin çok önemli olduğu mesajını da veriyorsunuz. O konuşurken kesmeyin, ilgili olduğunuzu gösterin ki size güvenebilsin.
Bebeklerle konuşurken tane tane, kelimeleri vurgulayarak konuşuruz. Bu şekil konuşma bebeğin dil gelişimini geriletmez, aksine sözcükleri daha iyi algılamasına neden olur.Bazen bebekler konuşma havasında olmazlar. Eğer gözlerini kaparsa veya başını çevirirse ısrar etmeyin. Tüm uyaranlar fazla geldiği için ara vermek istiyor olabilir.
3-6 ay arası yapılacak etkinlikler
Yıkarken, giydirirken, beslerken devamlı konuşun. Ona ne olduğunu sizin ne yaptığınızı anlatın. Örneğin, “ıslak mısın, Ayşe? Bezine bir bakalım. Evet, ıslaksın. Haydi gidip altını değiştirelim.“ gibi.Şarkı ve kafiyeli tekerlemeler söyleyin.Etrafınızda gördükleriniz hakkında konuşun. Bebek farklı sesler çıkararak duygularını gösteriyorsa ne demek istediği ile ilgili konuşarak ona bunu fark ettirin. Örneğin, “bu köpeği seviyorsun değil mi? Çok heyecanlandın.” gibi.Bebekle sürekli konuşmaya devam edin. Konuşurken yakınlaşın ki sizin dudaklarınızı görebilsin. Bebekler kopyalamayı çok iyi becerirler. Ses tonunuzu değiştirerek (yüksek sesle), seslileri uzatarak ve yakınlaşarak konuşun. Abartılı mimikler de yapın. Bebeklerin normal yetişkin konuşması yerine bu tür bir konuşmayı tercih ettikleri bilinmektedir. Çoğunun anlamını bilmeseler de konuşurken ki yüz ifadelerinden hoşlanırlar.
6-9 ay arası yapılacak etkinlikler
Nereye gideceğinizden ve orada ne yapacağınızdan, kimleri göreceğinizden bahsedin. Örneğin, “Ayşe babaanneye gidecek. Babaannenin kuşu var. Kuşu besleyecek.“ Renklerden konuşun. Örneğin, “annenin saçı sarı“ gibi. Hayvan seslerini öğretin. Kedi “miyav“, köpek “hav“ gibi.Karşılıklı konuşmanın kuralı olan sırasını bekleyip konuşmayı öğrenmesi için cee ee, alkışlama, bye-bye gibi oyunlar oynayın.
9-12 ay arası yapılacak etkinlikler
Şaşırdığınızda “ahh, ohh“ gibi tonlamalar gösterin. Bebeğin neden bunu dediğinizi fark etmesini sağlayın. Örneğin, bebeğin yemek yemesine yardım ederken kaşığı düşürdüğünüzde, “Ohh. Kaşık düştü.” denilebilir. Bebeğin da bu ifadeleri kullanıp kullanmadığını takip edin. Kullanırsa cümleler ilave edin. Örneğin, “ohh oh kaşık düştü. Kirlendi değil mi?” gibi.El sallama oyunu oynayın. Biri evden ayrılırken onu tutun ve giderken görmesini sağlayın. O kişi giderken, “hoşçakalın” desin siz de bebeğe yardım ederek, “güle güle“ deyin. Ellerini de sallamasını sağlayın.Bu kim sorusu sorarak bebeğin tanıdıklarına o şekilde hitap etmesini sağlayın. Örneğin, “dede” kelimesini dedesine söylemesini isteyin. “Bak kim buradaymış? Bu kim, Bülent? Evet, senin deden.“ gibi.Kelimelerle nesneleri birleştirebilmesi için oyun oynayın. Örneğin, giydirirken kıyafetlerin isimlerini söyleyin. “Şimdi şapkanı ve eldivenini takalım. Şimdi çoraplarını ve eteğini giyelim.” gibi.
12-15 ay arası yapılacak etkinlikler
Birşeyler yaparken veya yolda giderken konuşun. Gezerken örneğin bilindik nesneleri işaret edin. (arabalar, ağaçlar, kuşlar) ve isimlerini söyleyin. “Bak bu bir köpek. Köpekler hav hav der.” gibi.Çocuğun taklit edebileceği kadar basit ancak gramer kurallarına uygun konuşun.Evde veya odasında ses çıkaran eşyaları tanıtın. Örneğin, çalar saati tanıtın. Nasıl ses çıkarttığını taklit edin. Örnekleri çoğaltabilirsiniz.Banyo zamanını sesli oyun zamanına dönüştürün. Çocukla göz hizasına gelin. Sudaki dalga sesini çıkartın. Veya suda yüzen motorlu oyuncağın sesini taklit edin. “rrr-rrr-rrr” sesini.Komutları takip etmesi için oyun oynayın. Örneğin, şarkı söyleyerek istediğiniz komutu verin. “Buraya gelmeni ve oturmanı istiyorum.” Çocuk oturduğunda, şarkı şeklinde “teşekkür ederim oturduğun için” diyebilirsiniz.Çocuğun tek kelimelik ifadelerini genişletin. Örneğin, çocuk “araba” dediğinde siz de “evet, büyük kırmızı bir araba.”Çocuk bir kelimeyi birçok kelimeyi anlatmak için kullandıklarında ne demek istediğini siz tahmin edin ve söyleyin. Örneğin, kahvaltıda “daha” dediğinde, siz “daha fazla süt mü istiyorsun?” gibi cümleleri açabilirsiniz.
12-24 ay arası yapılacak etkinlikler
Sözlü isteklere cevap vermesini desteklemek için bazı nesneleri vermesini isteyebilirsiniz. Örneğin, “Ahmet arabayı verir misin? “gibi cümleleri kullanın. Verirse ne kadar gurur duyduğunuzu söyleyin. Eğer veremezse yardımcı olun. “Haydi arabayı alalım”gibi.Basit şarkılar söyleyin.“Burnun nerde” oyunu oynayın. Burnunuza dokunun. “Benim burnum nerde? İşte burda. Senin burnun nerde?” Burnuna dokunmasını sağlayın. Kendi burnuna dokunacak mı takip edin. Diğer organlar için de oyunu sürdürün.Çocuğa okumak için hergün zaman ayırın. Büyük resimli, her sayfada 1-2 kelimelik cümleler olan kitaplar bulmaya çalışın. Okurken her sayfadaki resimleri isimlendirin, açıklayın. Sizin isimlendirdiğiniz resimleri çocuğun göstermesini sağlayın. Çocuğunuza sorun. “Bu nedir?”gibi. Başlangıçta isimlendiremeyebilir. Siz onun adına söyleyin. Bir gün gelecek sizi şaşırtıp resimdeki nesnenin ismini söyleyecektir.Etrafındaki her nesnenin bir ismi olduğu için bu isimleri konuşmalarınız sırasında kullanın. Karyola, yastık, şişe, bardak gibi.
15-18 ay arası yapılacak etkinlikler
Kelime hazinesini genişletmek için birlikte bir kitaba bakın. Kitaptan bir nesneyi isimlendirin. Ve nerede olduğunu bulmasını isteyin. Bulursa sarılın gülün onunla gurur duyduğunuzu gösterin. Eğer bulamazsa birlikte arayın. “nerde köpek?, Bu köpek mi? Hayır, bu kuş. İşte köpek” deyin. Ve resmi gösterin.2 veya 4 kelimelik cümlelerle konuşmaya başladığında ne kadar heyecanlandığınızı gösterin. Cümlelerini genişletin. Örneğin, “elma“ dediğinde siz de ilaveler yapın. Örneğin, “evet önündeki elmayı bitirdin” ve “şimdi 1 tane daha istiyorsun.“ gibi.
18-24 ay arası yapılacak etkinlikler
Kelime hazinesini geliştirmek için çok sık konuşun. Kediyi, masayı gösterin. Ne yaptığınızdan bahsedin.
Yeni kelime öğrenirken ilk başta doğru telaffuz edemeyebilirler. Düzeltmeye çalışmayın, kelimeyi tekrar edin sadece. Örneğin, “Evet, yıldız ve ay.” diye siz doğrusunu tekrarlayın. Her geçen gün kelimelerine yeni detaylar ilave edin.İsmi bulma oyunu oynayın. Örneğin, yaşıtı olan çocukları, (akraba veya arkadaş) biraraya getirin. Bir çocuğa bakın ve onu anlatın. “Bir kız. Mavi etek giymiş, uzun saçlı. Bil bakalım kim?“ deyin. İsmini söylemesini bekleyin. Söyleyemezse siz söyleyin. “Evet, Aytül.“ gibi.
24-30 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Sorularını dinlemeye ve cevaplamaya hazır olun. Soru sorduklarında memnun olduğunuzu gösterin. Cevabını bilmediğinizde bilmiyorum deyin ve bulmaya çalışacağınızı söyleyin.
Taklit edebilmesi için basit,anlaşılır ve gramer kurallarına uygun konuşmaya devam edin.
“Bu kimin?” oyunu oynayın. Çocuğa ve size ait eşyaları ortaya koyun. Çocuk çorabını seçin. “Bu kimin?“ deyin. Çocuğun kendine ait olduğunu söylemesini bekleyin.
Resimlerden faydalanarak şarkı sözlerini öğretin. Şarkı ve oyunlar çocukları dildeki ritm ve seslerle tanıştıracaktır.
30-36 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Eski dergilerden resimler kesin. Ve bilindik nesne resimlerinden kitapçık oluşturun. Çocuğun resimleri yapıştırmasına yardımcı olun. Resimlerin ne olduğunu söylemesini isteyin. Ne işe yaradığını sorun. Bu tür oyunlar kelime hazinesinin artmasına yol açar. Aile fotoğraflarına bakın ve kişilerin isimlerini söyleyin. Resimde ne olduğunu basit cümlelerle anlatmasını sağlayın. Örneğin, “yazın ne yaptı Aysel? Evet havuzda yüzdü.“gibi.
36-42 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Kelime hazinesini genişletmeye okuyarak şarkı, tekerlemeler söyleyerek, yaptıklarınızla ve gideceğiniz yerle ilgili konuşarak devam edin.
Çocuklara basit konusu olan kitaplar okuyun. Konusu ile ilgili sorular sorarak anlama becerilerini geliştirin. Hikayeyi tekrar anlatmasına veya kıyafetlerle canlandırmasına yardımcı olun. Sizin en beğendiğinizi kısmı söyleyin onun ne beğendiği kısmın ne olduğunu sorun.
42-48 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Aile albümüne bakarak resimde neler olduğunu sorular sorarak anlattırın.Daha önce dinledikleri hikayenin resimlerine bakarak hikayeyi tekrar anlatmalarını teşvik edin.Bir şeyi nasıl yaptığını anlatmasını teşvik edin. Örneğin, legolardan kuleyi nasıl yaptığını anlatmasını isteyin. Doktorculuk oynarken bebeği nasıl muayene ettiğini anlatmasını isteyin.Verdiğiniz komutları yerine getirmesini sağlayın. Örneğin, “Pencerenin yanına git, 1 kere elini çırp.“ gibi.
48-54 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Kardeşlerinin isim, soyadlarını ve kendi adreslerini öğrenmelerine yardımcı olun. Sorular sorun. Cevapları tekrarlamalarını isteyin.Kelime hazinesini genişletmek için yeni kelimeler öğrenmelerini sağlayın. Yeni kelimelerin anlamlarını açıklayın ve uygun ortamda kullanın. “Bu taşıt çevreyolunda gidiyor. Bu araba. Otobüs ise bir diğer taşıt aracı. Tren ve uçak da öyle.“ gibi.Yapacakları hakkında konuşabilirsiniz. Örneğin, “bugün yemekten sonra ne yapacağımız hakkında konuşmuştuk hatırladın mı? Evet, bugün yüzmeye gideceğiz. Yüzmek için ne giyeceğiz?“gibi. Daha önce okuduğunuz hikaye ile ilgili sorular sorarak hatırlamasını teşvik edin. Kitabın resimlerine bakmasını sağlayın.
54-60 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Yazma ve okumanın günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu gösterin. Etraftaki yazılı malzemelere dikkatini çekin. Ne amacı olduğunu söyleyin.
Televizyonu veya video kasetini birlikte seyredin. Gördüklerinizle ilgili konuşun.
Kitaptan zevk almasını sağlayın. Bunun için kitaplara kendi ulaşabileceği bir kitaplık yapın. İstediği zaman bakabilsin.
Kitap okuma, şarkı söyleme, kelime oyunları oynama ve çocukla konuşma kelime hazinesini geliştirecektir.
60-66 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Doğum günü telefon numarası ve anne baba adını öğretin. Öğrenene kadar tekrar etmesini sağlayın. Kitap okurken karşılaşılan yeni kelimelerin anlamlarını basit bir dille açıklayın. Eş anlamlarını söyleyin. Siz de konuşmalarınızda “ve, fakat, çünkü” gibi kelimeleri kullanın. Kitap okumaya devam edin. Kitapla ilgili sorular sorun. “Neden, niçin, nasıl“ gibi sorular. Çocukların resimlere bakmasını sağlayın. Başka bir zamanda da bu hikayeyi resimlerine bakarak kendi cümleleriyle anlatmasını isteyin. Olayları sırasıyla anlatması da sağlanmış olur. Aynı sesli harfle başlayan kelimeler üretmelerini sağlayan oyunlar oynayın. “A sesiyle başlayan neler var?“ gibi. “Aslan a sesiyle başlar. Başka neler var?”Evde bir nesne saklayın ve bulana kadar 3 basamaklı komut verin. Örneğin, “Kitaplığa git. Rafın altındaki blokların arkasına bak.” gibi.
66-72 ay arası yapılabilecek etkinlikler
Aynı sessiz harfle başlayan kelimeler üretmelerini sağlayan oyunlar oynayın. “Ş sesiyle başlayan neler var?“ gibi. “Şemsiye ş sesiyle başlar. Başka neler var?"

Bartu Gemesiiinn! Tamam Geesin, Hayıvv Gemesinn!

Bu sabah kahvaltıya gitmeden önce de bu yüzden ağladın. Sapanca'da kahvaltı yapalım, sen de açılırsın dedik. Çünkü sabah da ağlama krizi geçirdin. Değişiklik olur diye pat diye karar verdik. Ali Osman Amca Bartu ve Zerrin de bize katıldı. Elifler'e de söyledik ama onların misafirleri geleceği için gelemediler.

Sen yine agresiftin, bahçede kedilerle oynadınız, ardından kalktık. Vay efendim neden arabaya binmişiz. Bir ağlama faslı daha. Özdilek'e geldik, keyifsizliğin devam edince eve döndük.

Ağlama krizin bitmek bilmedi. Oyalamak ne mümkün!
Dialoglarımız şöyleydi:
Oğlum neden ağlıyorsun?
Acıktım.
Ne yemek istersin?
Çooba.
Hadi çorba yapalım.
ÇOrba yapılır, Tuna kendini yere atar:
Çoooba içmicemm, istememmm, makana yap!
Makarna yok ama oğlum.
Baba Kipa'ya gitsin alsın!
Oğlum şimdi gidemeyiz ama...
Giderizzzz
Uykun geldi gel uyuyalım
Gelmedi...

Ben odama giderim, uyuyor taklidi yaparım ama nafile.
1 saatin ardında yanıma gelmeyi kabyl eden Tuna 1dk içinde sızar ve uyur!

Perişan anne bendeniz, 2 yaş sendromu için kaynak taramaya başlarım.

İlk Oyun Grubu Tecrübemiz

Başlamanı planladığımız kreşin oyun grubuna kayıt yaptırdık cuma günü. Cumartesi günü 10-12 arası anneler ve çocuklarına yönelik bu etkinlik beni çok heyecanlandırdı. Hemen Sevinç Teyze ile Elif'e de haber verdik.

Cumartesi sabahı baban bizi Düş Bahçesi'ne götürdü. Önce spor salonunda spor yaptınız. Sen pek bir çekingendin, normalde deli gibi herşeye koşturan Tuna yerine, sakin, biraz mız mız, isteksiz bir Tuna vardı.

Spor salonunda spor yapmak yerine sadece koştun, çok az zıp zıpta zıpladın, evde babanla bol bol pratik yaptığın takla atmada yine isteksizdi..

Neyse, ritm odasında çok komiktiniz Elif ile. Sen birden neden olduğunu anlamadığım şekilde "eve gidelim" diye ağlamaya başladın. Tam sustun, Elif davulunu alınca film yine koptu. Ağlamaya başladın, bu kez Elif de eve gidelim demeye başladı. Birlikte ağladınız.

Hemen aktivite değiştirdik. Top havuzu ve parmak boyasından sonra biraz kek yedik. Ardında paraşüt ile eğlendik. Oyun odasından sonra babamız bizi aldı.

Eve döndüğümüzde çok kolay bir şekilde tek başına uykuya daldın. Ama uyandığında tam bir kaus yaşadık. Ağlama krizin hastanede devam etti. İdrar tahlili yaptırmak istedik sana çünkü bir hastalığın olduğunu düşündük. İdrar tahlilinde bir şey çıkmadı. Ama ağlamaların kesilmedi. Çok zor bir gece yaşadık. 2 yaş sendromunun tam ortasındayız sanırım:(

EVREKA!

Galiba bulduk, evet önceki yazımda kreş maceramızı anlatmıştım. Arayış bitmedi. Cengaver ve araştırmacı mamaannen azmetti ve güzel bir krreş buldu sana. Ama biz görmeden de götürmek istemedi seni. O yüzden bugün evdesin, cuma birlikte gezip göreceğiz kreşimizi. İsmini çok duyduğum bir yer..Bakalım bizim gibi beklentileri yüksek titiz iki öğretmeni tatmin edecek mi bu kreş :)

Mazeretim Var, Asabiyim Ben!

Evet, bugünlerde benim dilimden düşmüyor bu şarkı...Ama asabi olan ben değilim, sensin! :) Seni daha iyi anlamak için herşeyi yapıyorum. Sakinleştirmek, bu krizi kolayca atlatabilmek için babanla her gün neler okuyoruz neler...

Düzenli kitap okuyamıyorum, zira bugünlerde okulum çok yoğun ve inanılmaz ağır bir tempoda. Okuyabildiğim 2-3 yazı bile sevindiriyor beni. "Yaşasın bugün oğlum için önemli birşey yaptım!" nidaları ile babanı arıyorum, "sen de oku" demek için :)

Hobi mobi hak getire! Bu okul dönemi ve 2 yaş döneminde, ı ıh! yapamam, yapmamalıyım. Bir hobim olmamalı, fazla lüks benim için:)

Hoşuma giden bir yazıyı bizi takip eden annişler içinde eklemek istedim. Siz de 2 yaşında, asabi, çenesi düşük, bir türlü uykuya geçemeyen, yemek yemeyi reddeden ama bir o kadar da şeker bir kuzuya sahipseniz, TIK! layınız...

Tuniş Okullu Oldu!

Dün yani 22 Şubat itibari ile 3 yarım gün olmak üzere kreşe başladın. Babana yapılan tavsiye üzerine gittiğimiz kreşi cumartesi günü seninle gezmiştik. Fayans kaplı spor salonunu en kısa zamanda uygun bir malzeme ile kaplayacaklarını söyledikleri için, tek tercih etmeme nedenimizi ortadan kaldırarak ordan ayrıldık.

Pazar günü, heyecanla ilk okul alışverişimizi yaptık. kreş için uygun bir suluk, etiket, çanta ve uygun kıyafetler...Çok zevkliydi, çok heyecanlandım.

Pazartesi sabahı malesef seninle değildim bu ik tecrübende...İşimden böyle şeyler için izin alamıyorum malesef. İçim kıpır kıpır haber bekledim babaannenden. ilk rapor şöyle:

Cumartesi günü bize verilen beslenme listende yer alan kahvaltıda şunlar yazıyordu:
Açık büfe + haşlanmış yumurta...

Babaannen yemekhaneye çıkmış ve senin iştah durumunu anlatmak için içeri girmek istemiş. Kapı pek de nazik olmayan bir şekilde kapatılmaya çalışınca babaannen zor bela durumu anlatmış. O sırada tabakta gördüğü 1 zeytin, 1 yumurta ve kibrit kutusunun 10 da biri büyüklüğündeki peyniri görünce ŞOK olmuş. Konuşamadan yüzüne kapanan kapı ile sinirlense de birşey diyemeden seni beklemeye başlamış.

Kahvaltı sonrası spor saatin olduğu söylenmişti. Ama bu spor saatinin 30-40 kişi ile tüm yaş grupları birlikte olacak şekilde yapılacağı söylenmemişti.

Seni kaydıraktan tek başına inerken gören cengaver babaannemiz yine öğretmenine durumu bildirmiş ama bu cesur hareketi ile de övgü yerine tepki toplamış!!!!


Iıııı uzun lafın kısası, kreş ya da anaokulu seçerken, özgürce ama ortamı dağıtmadan kontrol edebileceğiniz, dürüst ve KİBAR insanların çalıştığı bir kurum tercih edin. Parası yüksek=kaliteli diye birşey yok, bunu da unutmayın..

Bir önerim daha var. Benim gibi çalışan anneler malesef cumartesi günü gezmek zorunda kalıyor alternatifleri, ama eğitim devam ederken incelemek gibisi yokmuş! Bunu anladım...

Müdür ile görüştüm tabii, durur muyum! Her eleştirimde sesi değişen S. Hanım, telefonu nasıl kapatacağını bilemedi, kendisine SEVGİ(!) ve SAYGI(!) larımı sunuyorum. BAŞARI(!)larının devamını diliyorum.

:) Anlayan anladıı...

NOT: Tuniş'in ilk okul macerasından aklında kalanlar:

Anne, ben okulda aamut boyadım, Aamut sarı
Kaydıyaktan oooop yaptım, elim acıdı (yer beton tabii acır oğlum! )
Biz şaakı söyledik, kıımızı balik....dongidi-dongidiiiiiiiii :)
Kadeşlerle oynadık, okul çok kusel :))

Oyyy, kuzum büyüdü de okulda ne yaptığını anlatıyor...:) Çok kusel çooook:))

Evimize Döndük! Yaşasın!

19 Şubat akşamı evimize döndük. Evine geldiğin çok mutluydun, ayına sarıldın, babana sarıldın, suppaktan çıkmadın:)

Çığlık atmadın, şu sıra çok sık yaptığın sürtünme davranışın olmadı, HAYIR'lara inatlaşarak yanıt vermedin. Çok uyumlu ve sakindin...Böyle devam etmen dileğiyle :)

Küçük, karanlık vs...Ama bizim yuvamız ve 20 dakikalık yoldan sonra 1 saat 20 dakikalık ev-okul yoluma rağmen evimize döndüğüm için çok mutluyum. Çünkü sen mutlusun! :)

Yağmur...




Kısa Bir Süre Kapalıyız!

Evet Yağmur geldi ve senin için de benim için de bir süre değişim zamanı!
Sen ve ben amcanlarda kalıyoruz çarşambadan beri, hafta sonu evimize döndük babamızla Elif ve Sevinç Teyzelerle hasret giderdik ve pazar akşamı tekrar Yağmurlar'a geldik.
Bunun nedeni babaannenin sana bakması, Pelin Yengenin de bir süre desteğe ihtiyaç duyması.
Kreşe başlayacaksın ama babaannenler eve döndükleri zaman..Çünkü yarım gün olarak başlayacağız kreşe..Bir süre sonra tam güne döneceğiz. Yarım gün gittiğinde öğleden sonra seni alacak birileri olmadığı için şimdilik dedenin ve babaannenin dönmesini bekliyoruz. Bu süre zarfında amcanlardayız yani :)

Dil gelişiminin en caf caflı zamanında seni görüntüleyemiyorum bu günlerde fotoğraf makinamı onca eşyanın arasına yerleştiremedim, en az eşya ile seyahat etmek için. Bu nedenle foto ve video yok malesef bir süre...

Anlayışlı olman lazım, bir bebiş büyümeye çalışıyor, Pelin'e ve Yağmur'a yardımcı olmak için babaannenle ben seninle dönüşümlü olarak ilgileniyoruz. Sen de her zamanki olgunluğunla bize yardımcı oluyorsun:)

Yağmur Geliyor...

Hava durumu sunmuyorum yanlış anlaşılmasın. Heyecanla Pelin ve Bülent'in kızları Yağmur'un doğumunu bekliyoruz. Normal doğum için bu sabah suni sancı verilmeye başladı Pelin'e. Benim doğum maceram gibi yani...

Çok heycanlıyım, aklıma geldikçe Pelin'in neler hissettiğini anlıyor, neler yaşadığını merak ediyor, değişik duygular yaşıyorum.


Bir an önce gel Yağmur bebek. Anneni fazla yormadan, babanı çok heyecanlandırmadan gel...
Sağlıkla gel, mutluluk getir gelirken, bol bol hem de...İlk çığlığınla bu mutluluğu etrafa saç...
Saç ki dünaynın hala güzelliklere sahip olduğuna bizi inandır...

Son Gelişme: Doğum saati:10.30 Yağmur sağ salim annesinin kucağında:)) Sapsarı ve tombik bir kızmış. Doğum kilosu 3.700 Maşallah deyin:))

Zamanda Yolculuk

Anne karnından bugüne...




Fikir Bulut'un annesi Hande'den alınmıştır :)

Temiz Çocuk Tuna

Şu sıralar en çok kurduğun cümle şu:
Anne, ev çok kiili, hadi süpülelimm:))

Ben de bir işi sana bırakarak iş yükümü hafifletiyorum :)) Hain annee!

Bu arada 2 günde 6 post ekledim, bir süre post ekleyemem sanırım:))



Su Kuşu Tuna!

Dün akşam eve geldiğimde sürekli kurduğun cümle şuydu:
"Anne, em suula oynıalım, hem de çooba içelim"

Biz de giydik önlüğümüzü açtık suyu ama katı meyve sıkacağı o anda daha bir ilgini çekti nedense:))

Oyun Çocuğu Dönemi Bu Olsa Gerek!

Şu tatilde daha iyi gördüm ki, oyun kurmak, hayali senaryolar yazmak ve tek başına yetebilmek konusunda geliştin. Evde bulduğun her materyali oyun aracı olarak kullanıp seni hayranlıkla izlediğimiz mini skeçler sunuyorsun bize, farkında olmadan tabii:)

Arasta Park'ı çok seviyoruz, sen burada çok iyi eğlenebildiğin için. Kids Club'ta daha önce gördüğümüz ama girmediğimiz bölümde çok keyiflendik. Tamir yaptın, yemekler pişirdin, biz de bol bol seni izledik.

Büyüdün kuzum, yükün giderek hafifliyor, bize yaşattığın keyif ve gurur da giderek artıyor:) Harika bir çocuksun ..İyi ki senin annenim...

Boya Delisi!


Parmak boyası diye sayıklarken amcanın verdiği boya ile tam bir boya delisi oldun. Bir de yüz boyası aldım sana..Artık sağımız solumuz, yüzümüz gözümüz boya oldu :)

Tatilimizden Kısa Kısa

22 Ocak'ta karne verdik ve 15 günlük tatilimiz başladı. Ama ben perşembe gecesini cumaya bağlayan gece böbrek taşı nedeni ile sancılandığım için ve geceyi acil serviste geçirdiğim için veeee 5'te eve döndüğümüzde ağlayan bir kuzuyu susturmaya çalıştığım için 1 dakika bile uyuyamadan işe gittim, karne verdim. Eve döndüğümde tek istediğim uyumaktı.

Ertesi gün bol bol dinlendim ve evden hiç çıkmadım ama sana da pek bakamadım, çünkü sancılarım yüzünden belimi bile doğrultamıyordum. Pazar günü Elif'lerdeydik. Bu tatilde bol bol görüştük Sevinç Teyzelerle, hatta ilk hafta hergün birlikteydik:) Hasret giderdik ama size bakmaktan fazla foto çekemedik:(

Pazartesi böbreklerdeki durum nedir öğrenmek için üniversite hastanesine gittik, seni yine bırakmak zorunda kaldık.
26 Ocak SAlı
Salı günü Elif Teyzeler aradı bizi. Çok uzun zamandır görüşemiyorduk. Okullardaki grip salgını ve yoğunuğumuz nedeni ile tedbiri elden bırakmadık ve bir süre Tunç'u korumaya almak adına görüşemedik. Tatili fırsat bilip bol bol görüştük bu 15 günde:) İstanbul'a giderken bize uğradılar bizi de aldılar, önce Paladium'da gezdik, sonra yemek yedik. Hasret giderdik bol bol. Tunç büyümüş, kocaman ve çok yakışıklı bir genç olmuş:) Maşallah Tunç'a...
Sana aldıkları hediye trenini o kadar çok sevdin ki, ayıcığın, kuçun ve tütünden sora yatarken istediğin oyuncaklardan biri olacaktı ama sana zarar vereceği için uyku arkadaşlığına terfi edemedi :)
29 Ocak Cuma
Bülent Amcan için Pelin Yengen'in organize ettiği terfi kutlamasına katıldık cuma akşamı. Herşey çok güzeldi, Pelin Yengen benden pasta istemişti. Kısa bir sürede pasta yaparak yetiştirebildim geceye.
1 Şubat Pazartesi
Elif Teyzelerle tatilin her anını değerlendirmeye çalıştık. Napalım napalım derken İstanbul'a yemeğe gittik, pasta alıp tatlı keyfini de bizim evde yaptık.
5 Şubat Cuma
Beklenen doğum günü partimizi yaptık. Perşembe günü çekilen İVP (Böbrek filmi) neden ile perşembe günü iptaldim. İlk kez sen uyanıkken uyuyabildim, hem de baban yoktu, yanımda oynadın, beni sık sık öptün, içim geçmiş 40 dk kadar hem de, bir baktım sen hala güzel güzel oynuyorsun. Ne şanslı bir anneyim dedim, tatil boyunca kuzu gibi, her sözümü dinleyen çooook nadiren mız mızlanan bir çocuktun. Çok gururlandım seninle, her yerde her zaman olduğu gibi:))

Neyse gelelim, 1 saatte süslediğim maket pastana ve esas pastana:) Çok içime sinmedi hazırlıklar ama bu sağlık sorunları ile bu kadar oldu bu yaş gününde.

T-sirtünü birlikte yaptık. Parmak boyası ile t-shirtünü boyadık:) Çok eğlendik. Birlikte masamızı hazırladı, balon şişirirken bana yardım ettin. Geçen yılki 1 yaş balonlarımızı da kullandık:) Devir tasarruf devri diil mi ama:)
İgle Pigle'ı çok sevdiğin için pastanı onunla süsledim.


Kuzenlerle çok eğlendin.
Çok güzel bir geceydi...
Daha güzel doğum günleri yaşaman dileğiyle, Seni çok seviyoruz minik Tuniş!

Her Güzel Şey Gibi Bu da Bitti!!!



Evet 15 günlük tatilimiz göz açıp kapayana kadar geçti ve bitti. Ben bugün iş başı yaptım, sen nasıl uyandın, kahvaltını yedin mi, beni aradı mı gözlerin? Bu sorularla boğuştum ama seni arayamadım.

Aklımda binbir tane düşünce var, bini de ayrı sıkıntıya kapı açıyor ama elimden düşünmek dışında birşey gelmiyor. Tümü de yine sensizliğe çıkıyor, vazgeçiyorum düşünmekten...Ama başaramıyorum...

Seni çok seviyorum minik kuzu...Ve şimdiden çoook özledim!!!