RSS

Dillendin İyice...

Gerginsin ama dil gelişiminin maşallahı var. Dil gelişimi dedim de aklıma geçen gün alışverişte karşılaştığım bir anne geldi. Ben seninle sohbet ediyorken birden yanıma yanaştı kucağındaki kızı ile. Kızı pek sevimliydi...Biraz sevdik çaprazlama bebişleri, sohbete başladık sonra.

Sevimli kızın Annesi: "Dilli annenin dilli bebeği olur.Sizinki de çok konuşuyor mu? Ben bazen dayanamıyorum."

Ben: "Hem öğretmenim, hem dilliyim ama benim kuzum pek dilli değil. Olması da gerekmiyor değil mi? Elbet birgün konuşacak. Bana başımı dinlemek için zaman veriyor." (Gülüştük.)

Ben: "Mesela anne demeye 1,5 yaşında başladı, ama dil gelişimi için bir çok etken var ve hiçbirşeyin göstergesi değil.."

Sevimli kızın annesi :(Tuna'nın ııhh, ıhhlarını duyunca) Ah canım, hala konuşamıyor mu? Bir doktora gitseniz, kaç aylık (Ben :20) Aaaa, ay sakın ihmal etmeyin, bir problem var bence!

Ben:) Sakin olun ne doktoru ne problemi:) Herşey yolunda oğlumun iletişim becerileri gayet iyi. Her çocuk farklıdır. Tuna da geç konuşmayı tercih edenlerden!

Ancak kadının cahilliği diğer konuşmaları ile yüzüme yüzüme çarpınca, gülümseyerek ayrıldım. :)

Neyse ben kuzumun sözcük dağarcığı ile devam ediyorum, en sevdiğimle başlıyorum:
Ottunaaa: Of Tuna :)
Anne
Baba
Babanni
Dede
Amva:Amca
Tete:Teyze
Abla
Abi
Diyee:Dilek
Bebbi:Bebek
Aşşa:Aşağı
Atta:Gezme
Aaaba:Araba
Piiee:Pelin
Pila: Pilav
Heya:Hera
Kakka:kaka
Tiss:Çiş
Karga:Kaaga
Doştu:Düştü
Gel
Tii:Bitti-Gitti
Eyi:Elif
Tuukan:Tunçkan
Kak:Kalk
Aç(Artık söylemiyorsun)
Emmi:Emzik
Amma:Mama-Yemek
Ossu:Su
Össü:Süt
Pisi:Kedi
Ov Ov: Köpek
Döktü
Ko:Koy

Şimdilik aklıma bunlar geldi. Bunlarla sadece 2 sözcüklü cümle kuruyorsun. Genellikle de single takılıyorsun :))))

4 yorum:

Burcu dedi ki...

walla İncicim, ben 3 yaşımda, eşim de 3,5 yaşında konuşmaya başlamış. ikimiz de gayet zeki, en azindan normal zekaya sahip insanlarız. Hatta eşim üniv. sınavında Türkiye derecesi yapmış çok da sosyal bir insan. hadi ben salak olsam, o olamaz :) o yüzden böyle cahilce konuşanlara laf da anlatmaya gerek yok.. Gül geç :)

nilay dedi ki...

:)) inanmıyorum ya..Maaşallah bu arada Tuna'ya..her çoçuğun gelişimi farklıdır bunu kimse anlamıyor maalesef..biz bunu çok yaşıyoruz..çünkü İlke yürümüyor..ayrıca konuşmasıda kelime haznesi de Tuna kadar..bizde de aynı aaa yürümüyor mu..canı isterse yürüyor en fazla 10 adım o da evde..çoçuğumun sağlıklı olduğunu biliyorum gerekli olan her şey yapıldı bu da bana kalsın değil mi..Allahım sağlık sıhhat versin yavrularımıza..çok öpüyorum sizi..

SSE dedi ki...

Nilay'cım aynen öyle önce sağlık.:) Boşver akıllı benim prensesim, ne yoruyor kendini şimdiden, bak biz koşturuyoruz da ne oluyor:) Koca bir yorgunluk o kadar!

Burcu'cum, iyi ki bu işlerin içindeyim ve biliyorum kafaya hiç takmadım. Bir tek anne demiyor diye üzülüyordum onu da dilinden düürmüyor şimdi.
Evet dil gelişimi bir gösterge değil. Ben 9 aylıkken konuşmuşum, 1,5 yaşındakurduğum cümlelerle hayerete düşermiş herkes. E şimdi süperim desem yalan olur :)))))

cavidan dedi ki...

inci hanım aynı durumdan muzdaribiz. yani insanların hala konuşmuyormu daha bezini atmadınızmı tarzdan sorularıyla. erende tuna gibi kelimelerle işini görüyor:)) eren 23 aylık üstelik. bende birara kafaya takar gibi oldum ve bir sürü makale okudum. ama maşallah bizim çocuklar her yönden zeki biraz konuşmada rahat davranıyorlar. ama dilleri bir gün fena açılacak sanırım bizde oğlum biraz sussan dicez :))
sevgiler.